środa, 1 czerwca 2011

Makowiec na biszkopcie

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
olejek migdałowy
Polewa czekoladowa:
5 dag białej czekolady
5 dag masła

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i ...
pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.

Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.

Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.

Smacznego!!!


Filip Popkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz