czwartek, 26 maja 2011

Ciasto jabłecznik

Lista składników




Jabłecznik z kruszonką - sposób przygotowania
Mąkę i masło posiekać na stolnicy. Dodać cukier wanilinowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść. Połowę ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze.
Na to zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami. Posypać cukrem i cynamonem. Następnie ubić pianę z białek, stopniowo dodając 20 dag cukru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch posypać okruszkami z drugiej połowy ciasta. Piec do zarumienienia w temp. ok 120' C.
  • 30g cynamonu
  • 50g rodzynek
  • 50g płatków migdałów
  • 200g   Kasia
  • 200g cukru
  • 400g mąki  

  • 650g
  • 850g 
  • 1
  •  

  • Filip Popkowski  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz